Stimați clienți și parteneri BC EuroCreditBank S.A.,
În ultimul timp, se observă o activizare a atacurilor cibernetice asupra sistemelor informaționale bancare. Scopul este de a obține date confidențiale, iar mai apoi de a sustrage resurse financiare. Pentru a atinge acest scop se expediază mesaje email sau SMS malițioase prin care se solicită date cu caracter personal, date de acces la sistemele informaționale.
În cazul, în care a-ți primit un mesaj, prin care vă informează că o anumită operațiune inițiată de Dvs nu s-a finalizat și vi se propune asistență pentru a o repeta fiți vigilenți. De asemenea trebuie să manifestați vigilență și să nu executați solicitări prin care vi cere să întreprindeți anumite acțiuni urgențe în conturile Dvs, să descărcați anumite documente importante sau urgent să accesați anumite link-uri.
Pentru a preveni acțiunile de escrocherie, banca se adresează cu rugămintea să tratați cu prudență și vigilență orice mesaj (email sau SMS) prin care sunt solicitate date confidențiale. În cazul în care aveți anumite suspiciuni cu privire la autenticitatea mesajului recepționat, banca vă recomandă să verificați pe o altă cale, prin intermediul unui canal alternativ și sigur de comunicare, dacă acesta a fost transmis din partea băncii.
În acest proces de comunicare, nu utilizați datele de contact din email-ul sau SMS-ul recepționat. Utilizați numai datele de contact pe care, deja, le cunoașteți și care au fost anterior utilizate în procesul de comunicare cu banca sau care sunt publicate, exclusiv, pe pagina oficială a băncii: https://www.ecb.md/.
Banca va recomandă:
- Să nu încercați să răspundeți la mesajul suspect recepționat;
- Să examinați și verificați atent corectitudinea adresei de email a expeditorului. Banca expediază email-uri doar prin intermediul numelui de domeniu @ecb.md.
- Să verificați atent conținutul mesajului pentru a identifica existența unor greșeli gramaticale. Dacă mesajul conține greșeli gramaticale sau de exprimare, aceasta ar fi o dovadă, în plus, că mesajul este suspect;
- Să nu accesați link-urile din e-mail, să nu executați fișiere executabile și să nu descărcați fișierele atașate.
- Să modificați imediat parolele pentru aplicațiile și conturile online utilizate de pe un alt calculator sau dispozitiv mai sigur (telefon, PC, ș.a.);
- Să activați și să utilizați autentificarea în mai mulți pași, dacă aceasta este funcțională;
- Să lansați imediat aplicația antivirus și să scanați calculatorul la viruși.
În cazul în care ați identificat o tentativă de escrocherie sau fraudă vă rugăm să o raportați imediat persoanelor de contact a băncii pe o cale sigură de comunicare.
Cu respect,
BC ”EuroCreditBank” S.A.